Plug-and-play robot forlænger levetiden på ældre maskiner

April 30, 2019

Tekst: Henrik Høgholt Lønne 

 

Tanken bag robot-systemet Modular var at skabe et fleksibelt maskinelt hjælpemiddel, der på kort tid skulle kunne omstilles fra en type produktion til en helt anden med mulighed for at flytte maskinen fra lokation til lokation på då minutter. Resultatet er en robot, som den ene dag kan føde en CNC-maskine, den næste dag pakke færdige produkter i papkasser og dagen efter noget helt tredje.

 

Manden bag Automation Modules, direktør Lars Jørgensen fortæller, at man har været igennem en længere udviklingsproces med flere prototyper, men at han og resten af virksomheden er blevet rigtig godt tilfredse med den udgave, der nu er ude på markedet: - Vi har gennem forskellige faser, men er endt med, at det er det produkt, vi i Danmark allerhelst vil sælge, altså den hele og færdige løsning. Så vi er med lige fra projekteringen til det færdige produkt, kunden er tilfreds med.

 

Man ventede helt til at systemet var færdigtestet, før det blev lanceret, så det ikke er teknikken eller brugervenligheden, der holder kunder væk. Samtidig kommer Modular-systemet med komplet CE-godkendelse, så der ikke skal laves nye risikoanalyser ved hver ny brug. Baseret på erfaringen fra de første 15 solgte robotter har man ramt plet i forhold til brugervenligheden, fortæller Lars Jørgensen_ - Selvom vi står til rådighed med rådgivning, efter robotten er leveret, har det stort set været nok med et par telefonopkald eller tre, så har vi haft løst de problemer, kunderne stod med.

 

Samtidig bør produktionsvirksomhederne også huske på, at de faktisk har højt kvalificerede medarbejdere i sine industriteknikere, for hvem robotteknologien ikke bør være en svær opgave, mener Lars Jørgensen: - Altså, en industriteknikker går 4 år i lære for at programmere en CNC-maskine, og i løbet af 14 dage er man jo 100% uddannet inden for den robot og alt hvad den kan. På den måde er opgaven slet ikke så kompleks som det, de går og laver i forvejen.

 

Modular-robotter kan hurtige gå ind og gøre en konkret forskel. Selv i små virksomheder: - Hvis man lader robotten overtage produktionen af monotome og nedslidende arbejdsopgaver, så får de efterspurgte industriteknikkere mere tid at ruge på mere væsentlige opgaver. Vores kunder oplever mindre stress i hverdagen, efter at de har fået systemet indenfor, og oplever, at det kan betale sig at automatisere opgaver helt ned til en-times produktion, siger Lars Jørgensen.

 

Det er dog ikke bare medarbejderne, der kan glæde sig. Også CNC-maskinen kan med assistance fra Modular systemet få en længere levetid: - Nu betyder det ikke så meget, om opgaven tager lidt længere tid, end det ville gøre med en moderne maskine, fordi det ældre materielle typisk er betalt, og kan køre langt ud over afbetalingsperioden. Ved at bruge en robot kan man også mange gange bruge en ældre, 1-spindlet drejebænk i stedet for at investere i en ny 2-spindlet, fortæller Lars Jørgensen.

Interessen for robotten kommer især fra jern- og maskinindustrien, men Lars Jørgensen ser få begrænsninger i forhold til de muligheder, robotten tilbyder: - Vi haren virksomhed, som laver dele til kloakindustrien, men det kan også være møbelindustrien eller køkkener. Vi har endda en kunde, der printer skilte, der bruger robotten. Så mulighederne er store.

Please reload

 

© 2017 by Automation Modules